Eski Doğanbey Köyü
İlçemize 30 km. uzaklıktadır. Sırtını Mykale Dağlarına (Dilek Dağları) yaslamış olan, Kurtuluş Savaşı sırasında mübadele sonucunda Yunanistan’a göç eden Rumlardan kalma bir köydür. Köyde bulunan konut, dükkan, hastane ve çeşme gibi yapılar geç Osmanlı dönemi mimari özelliklerini yansıtırlar. Köy geçmişte mübadele sonucu yerleşen köylüler tarafından terk edildiğinden evleri satın alan kişiler aslına uygun restore etmektedir. Özellikle mimarisiyle büyük ilgi çeken köyün taş evleri, dar sokakları ve doğal güzellikleri görülmeye değerdir. Rumca odalar anlamına gelen "Domatia" ismiyle kurulan köy zaman içinde "Doğanbey" ismini almıştır.
Eski Doğanbey - Karina
Eski adı Domatia olan Doğanbey, aslında bir Rum köyüdür. Geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla değin uzanan köy, 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum halkının yaşam alanıdır. Köyün daha sonraki halkı olan Türklerin burayı terk ederek, 2 kilometre aşağıdaki bölgeye taşınmasıyla Doğanbey köyü, “Eski” ve “Yeni” olarak iki isimle anılmaya başlamıştır. Uzun bir süre yalnızlığın hüküm sürdüğü Eski Doğanbey sokakları, günümüzde büyük şehirlerden keşfe gelen ziyaretçileri ağırlamaktadır.
Dilek Yarımadası’nın güney ucunda yer alan ve Milli Park sınırlarındaki tek yerleşim olma özelliğine sahip olan köy, bugün Rum ve Türk mimarisinin eşsiz örneklerinin sergilendiği bir Açıkhava müzesi gibidir. Rengarenk çiçekler, bitkiler ve yemyeşil ağaçların doğal dekorasyonu ile süslü dar sokaklarında yürürken, eski zamanlara dair tüm ayrıntılar birer birer karşınıza çıkmaktadır.
Taş evlerin arasında önce eski bir çeşme takılır gözünüze; ardından da bir şapel ve kilise. Eski yıllarda Rumların okul binası olarak kullandıkları yapıysa günümüzde Ziyaretçi Tanıtım Merkezi olarak konuklarını ağırlamaktadır. 2001 yılında restore edilen binada; müze odası, sergi salonu, kütüphane, bilgisayar odası ve kafeterya bulunmaktadır. Merkez ayrıca deneyimli ekibinin rehberliğinde düzenlediği turlarla çevreyi keşfetme imkanı da sunmaktadır.
EKOTURİZM
Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırları içinde yer alan Doğanbey köyü, yürüyüş parkurları, trekking alanları, kuş çeşitliliği, gelişmiş florası ve endemik bitki türleriyle eko turizmin de geliştiği bir bölge olarak dikkat çekmektedir. Doğa sporları için oldukça elverişli olan bölgede, Ziyaretçi Tanıtım Merkezi etkinlikleri kapsamında Olukdere Kanyonu’nda rehber öncülüğünde doğa yürüyüş turları düzenlenmektedir. 15 kilometrelik parkur ile Milli Park’ın eşsiz bitki örtüsü, dereleri, şelalesi ve harika bir manzara eşliğinde benzersiz bir deneyim yaşama şansı sunan Doğanbey'de dağ bisikleti sporu tutkunları için doğal stabilize ve az eğimli yolları bulunan alternatif parkurlar da bulunmaktadır.
Tercihiniz doğanın sunduğu bitki çeşitliliğini keşfetmekten yanaysa düzenlenen botanik turları tam size göre. Milli park florasında 95 familyaya ait; tür, alttür ve varyete düzeyinde 804 adet bitki bulunmaktadır. Bunlardan altısı, dünyada sadece burada görülen türlerdir. Ayrıca Türkiye için endemik olan 31 adet bitki türü de bölgede bulunmaktadır. Akdeniz maki florasının hemen bütün bitki türlerinin en canlı, sağlıklı örneklerinin yer aldığı Milli Park, Anadolu Kestanesi, Kartopu, Finike Ardıcı, Melez Pırnal Meşesi ve Dallı Servi’nin küçük orman toplulukları meydana getirerek yetiştiği tek yerdir. Milli Park, içerdiği benzersiz bitki çeşitliliği nedeniyle Avrupa Konseyi tarafından “Flora Bio Genetik Rezerv Alanı” ilan edilmiştir. Kavaklıburun ve Karasu günübirlik kullanım alanları arasındaki seçilmiş iki kilometrelik parkurda düzenlenen botanik turu, meraklıları için eşsiz bir deneyim sunmaktadır.
Eski Doğanbey Köyü (Domatia) Ve Ziyaretçi Tanıtım Merkezi
Milli Park’ın doğal ve kültürel kaynak değerleri ile kontrollü olarak koruma-kullanma dengesi kurularak gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla, Milli Park sınırları içerisindeki Eski Doğanbey Köyü’nde yer alan ve önce hastane sonra okul, ardından da hayvan barınağı olarak kullanılan 115 yıllık bina restore edilerek, 2004 yılı Temmuz ayında Ziyaretçi Tanıtım Merkezi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Ziyaretçi Tanıtım Merkezi’nin içinde bulunduğu Eski Doğanbey Köyü, antik çağlardan günümüze uzanan bir geçmişe sahiptir. Yakın çevresinde, Eski Gümrük binalarının olduğu Karina, antik yerleşim Tebai ve Lade Adası bulunmaktadır. 1924 yılındaki mübadeleye kadar Rum Halkı tarafından Domatia adıyla kullanılan yerleşim daha sonra bir Türk Köyü halini almıştır.
Eski Doğanbey Köyü, Rum ve Türk Mimarisinin en güzel örneklerini sergileyen bir açık hava müzesi gibidir. İçerisinde orijinal tarihi yapılar ile Şapel ve Kilise bulunmaktadır. Ziyaretçi Tanıtım Merkezi de bu tarihi yapılardan bir tanesidir. Bina içersinde;
Milli Park'ın Doğal ve Kültürel Kaynak değerlerinin sergilendiği, teleskop eşliğinde deltadaki kuşların da gözlenebileceği Müze Odası, Milli Park fauna ve florasını tanıtıcı panoların, maketlerin, hayvan ve bitki örneklerinin yer aldığı Eğitim ve Kültür amaçlı Sergi Odası, Kütüphane, Ziyaretçilerin ihtiyaçlarına ve bilgilenmelerine yönelik Bilgisayar Odası, Genç nesillerin eğitimine yönelik ve aynı zamanda atölye çalışmalarına olanak sağlayan Eğitim Odası, Ziyaretçilere çeşitli konularda sunum imkanı veren Dia ve Barco Vision Gösteri Salonu, Toplantı Salonu, Ziyaretçilerin ihtiyaçlarını giderebilecekleri Kafeterya, tuvaletler, özürlü tuvaleti ve asansörü, Danışma, Milli Park tanıtım Odası ve bütün bu odaların tek elden kontrolünü sağlayan İdare merkezi bulunmaktadır.
Ziyaretçi Tanıtım Merkezi Binası bünyesinde; eğitim, tanıtım, koruma, bilgilendirme ve rehberlik konularında çalışan 1 Adet Orman Mühendisi ve Alan Kılavuzu, 2 adet Danışma ve Temizlik personelleri görev yapmaktadır. Ziyaretçi Tanıtım Merkezi etkinlikleri kapsamında kuş gözlemciliği, botanik turu, doğa sporları turları, eko turizme ve eğitime yönelik bir çok programlar uygulanmaktadır.
Ziyaretçi ve Tanıtım Merkezi Binası Pazartesi günleri haricinde haftanın 6 günü 08:30 – 18: 00 saatleri arasında ziyarete açıktır.